Jenis dan bentuk binaan ayat dalam penulisan rencana dari sudut wacana - Zulfadinamis, Nurulhayati (2014)
Objektif kajian ialah untuk mengenal pasti jenis dan bentuk binaan ayat dalam rencana akhbar Kosmo dan Harian Metro, menghuraikan bentuk dan struktur binaan ayat tersebut, dan menganalisis tetenunan (cohesion) dan keteraturan fikiran (coherent) dari aspek binaan ayat berdasarkan pendekatan wacana serta Model Tetenunan Halliday untuk mengetahui hubungan unsur linguistik tersebut dengan makna teks rencana. Kajian dijalankan dengan menggunakan kaedah kepustakaan dan analisis kandungan sebagai teknik pengumpulan data. Dapatan kajian dianalisis dengan pengaplikasian teori fungsional sistemik oleh Halliday serta pendekatan wacana. Bentuk binaan ayat dalam teks rencana merincikan binaan ayat kepada dua unsur, iaitu gatra dan makna fungsional dengan mengambil bentuk binaan Subjek- Predikat-Objek-Adjung. Hasil kajian ini mendapati bahawa terdapat empat jenis binaan ayat daripada rencana yang telah dikenal pasti, iaitu ayat majmuk komplemen bahawa dengan kata hubung ayat kerana, ayat majmuk dengan kata hubung dan, ayat majmuk pancangan relatif yang dan ayat majmuk campuran. Walaupun berbeza dari segi bentuk ayat, setiap teks tersebut memiliki persamaan dari segi kesepaduan dan kebermaknaan dalam bentuk penyampaian mesej mengikut topik yang dikupas penulis rencana Kosmo dan Harian Metro. Bentuk binaan ayat (S-P-O), (S-P-O-A), (P-S-O-Ket) merupakan usaha penulis memvariasikan gaya penulisan rencana. Hal ini tidak mempengaruhi makna dan penyampaian mesej sekiranya terdapat jalinan ayat yang berkesinambungan, berangkai dan berjalinan. Hasil kajian ini juga memperlihatkan adanya hubungan kebermaknaan dan kesepaduan ayat dari aspek tetenunan dan keteraturan fikiran dalam teks rencana sebagai wacana penulisan rencana yang utuh.