Inovasi penapis air kesan pencemaran kimia dalam air - Zakaria, Azman (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2019)
SERDANG: Penapis Air Luaran dengan MANIK PINTAR, hasil inovasi penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM), berupaya mengeluarkan logam berat atau kuprum dalam air paip bagi mengelakkan kesan buruk terhadap kesihatan manusia akibat daripada ion kuprum yang berlebihan dalam air minuman.