Nilai islam dalam komik majalah dewan pelajar - Ahmad, Mohd Shukrey (2016)
Nilai Islam merupakan nilai yang memberi panduan dan pengajaran kepada manusia bagi membezakan perkara benar dengan perkara yang salah. Nilai Islam juga merupakan wahyu daripada Allah S.W.T kepada seluruh hamba-Nya untuk mendidik jiwa dan memandu cara hidup manusia supaya menepati syariat agama Islam. Penerapan nilai Islam ini bukan sahaja tertumpu pada pendidikan di sekolah atau institusi pengajian sahaja namun turut terarah kepada bahan bacaan bersifat ilmiah serta bahan bacaan seperti komik. Didapati bahawa terdapat beberapa tanggapan negatif yang menyatakan medium komik ini tidak memberi manfaat kepada pembaca malahan terdapat golongan ibu bapa yang melarang anak-anak mereka untuk membaca komik. Justeru itu, kajian ini dilakukan untuk membuktikan bahawa medium komik sememangnya mengandungi nilai Islam yang dapat mendidik pembaca khususnya golongan kanak-kanak. Kajian ini akan mengenal pasti dan menganalisis nilai Islam yang terdapat dalam komik Majalah Dewan Pelajar pada tahun 2012, tahun 2013 serta tahun 2014. Majalah Dewan Pelajar merupakan terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur telah menjadi majalah dalam kelas sejak tahun 1990 lagi sebagai bahan bacaan kanak-kanak. Sehubungan itu, kajian ini berfokus kepada komik Di dan Pi serta komik DP yang terdapat dalam Majalah Dewan Pelajar dan komik ini diterbitkan pada setiap bulan. Nilai dalam kajian ini menggunakan al-Quran dan hadis bertujuan untuk mengukuhkan bahawa nilai-nilai yang dikenal pasti datangnya daripada agama Islam. Kajian ini juga dibahagikan kepada dua iaitu hubungan manusia dengan Allah (habl’ min Allah) dan hubungan manusia dengan manusia (habl’ min al-Nas) bertujuan untuk memberi lebih penjelasan berkaitan nilai Islam. Pembahagian ini merupakan pecahan utama dalam teori Takmilah iaitu hubungan manusia dengan Allah yang bersifat vertical dan hubungan manusia dengan manusia yang bersifat horizontal sebagai asas kajian. Kerangka dalam Ihya Ulumiddin turut digunakan untuk mengukuhkan kajian dengan empat pecahan besar dalam kitab ini. Didapati hubungan manusia dengan Allah merangkumi bahagian peribadatan manakala hubungan manusia dengan manusia merangkumi bahagian pekerjaan sehari-hari, perbuatan yang membinasakan dan perbuatan yang menyelamatkan. Berdasarkan kajian ini nilai Islam yang terkandung dalam komik lebih menjurus kepada hubungan manusia dengan Allah (habl’ min Allah) berbanding hubungan manusia dengan manusia (habl’ min al-Nas).