Medan semantik hati budi Melayu berdasarkan warkah Melayu lama - Idris, Isnariah (2017)
Medan semantik merupakan lingkungan konsepsi yang mengandungi sekumpulan leksikal yang saling berjalinan maknanya. Struktur pengkonsepsiannya yang bertindihan berupaya memberikan pemaknaan yang jelas. Oleh itu, analisis makna sesuai diaplikasikan untuk menentukan keperibadian dan pandangan sarwa sesuatu masyarakat. Namun, kajian lepas berhubung dengan sifat, nilai atau pandangan semesta sesuatu masyarakat kebanyakannya menggunakan pendekatan konseptual yang hasilnya merujuk persepsi penyelidik. Sungguhpun demikian, terdapat kajian yang mengaplikasikan teori medan semantik bagi menginterpretasikan konsep pemaknaan, tetapi kajian tersebut berkisar tentang nilai keperibadian masyarakat Melayu dan komponen terasnya sahaja. Ringkasnya, belum ada kajian medan semantik yang menghuraikan pemaknaan sifat dan nilai orang Melayu seperti yang tergambar dalam mana-mana penulisan, khususnya manuskrip lama. Melihatkan kelompangan tersebut, kajian ini dilakukan dengan mengaplikasikan pendekatan analisis medan semantik serta pengumpulan data melalui kaedah kepustakaan dan analisis teks. 18 warkah Melayu lama abad ke-19 dianalisis secara kualitatif dan dapatan dideskriptifkan berdasarkan model analisis yang dipelopori Toshihiko Izutsu (1964) dan Syed Muhammad Naguib al-Attas (1970). Melalui pengaplikasian model ini, konsep jalinan perkaitan makna antara kosa kata, dengan menginterpretasikan kata fokus, kata kunci, dan rangkaian kesatuan makna dalam lingkungan konsepsi keperibadian orang Melayu lama, khususnya golongan bangsawan dapat dikenal pasti. Melalui penghuraian ini juga, pandangan sarwa serta peradaban masyarakat tersebut dapat diterjemahkan. Hasil kajian telah menemukan sebanyak 57 ungkapan yang berteraskan hati budi Melayu dalam warkah kajian. Ungkapan ini dikelompokkan kepada lima pusat penumpuan makna, dan 73 kata kunci berserta makna asasinya yang diinterpretasikan menerusi setiap ungkapan dalam kata fokus tersebut. Semua kata kunci ini saling berangkaian maknanya dan dapat menggambarkan konsep sebenar amalan, nilai kehidupan, dan kepercayaan masyarakat tersebut. Tuntasnya, dengan mengaplikasikan analisis medan semantik, semua ungkapan hati budi Melayu yang dikenal pasti dapat memberikan gambaran sebenar keperibadian raja dan pembesar Melayu abad ke-19 yang bukan sahaja “tulus” ketika melaksanakan sesuatu, malah “bijak” merencanakan kehidupan, dengan tidak meminggirkan amalan “muafakat” agar kewajipan dan “tanggungjawab” dapat ditunaikan mengikut syariat “Islam”.