Cabaran dan usaha pengekalan identiti etnik bumiputera Siam - Mohamed, Rozmalina Izwanita; Lee, Yok Fee; Darshan Singh, Sarjit Singh; Fadzil, Mohd Fauzi (Universiti Putra Malaysia Press, 2018)
Identiti merupakan simbol yang penting dalam menonjolkan keunikan ciri-ciri budaya sesebuah kelompok etnik, di samping menjadi kayu ukur yang membezakan kumpulan etnik terutama kepada golongan minoriti. Identiti mampu mengukuhkan kedudukan sesebuah etnik dalam masyarakat Malaysia yang berbilang etnik dan agama. Sehubungan itu, kajian ini dilakukan untuk mengenalpasti sejauh manakah proses identifikasi etnik bumiputera Siam di Kampung Jambu sebagai orang Siam; menganalisis sejauhmanakah cabaran yang dihadapi oleh etnik bumiputera Siam dalam mengekalkan identiti etnik dan; menentukan sejauhmanakah usaha-usaha yang dilakukan oleh etnik bumiputera Siam untuk mengekalkan identiti mereka sebagai orang Siam di Malaysia. Seramai sembilan orang informan berketurunan Siam telah terlibat dalam kajian yang dijalankan di Kampung Jambu, Tumpat Kelantan. Data telah dikumpulkan secara kualitatif dengan menggunakan kaedah temu bual dan pemerhatian. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pengaruh budaya barat, pertukaran agama dan kekurangan minat dalam kalangan generasi muda menjadi cabaran kepada etnik bumiputera Siam untuk mengekalkan identiti. Usaha yang dilakukan oleh etnik bumiputera Siam untuk mengekalkan identiti mereka ialah melalui pengekalan seni bina, penubuhan sekolah bahasa Siam dan sambutan perayaan setiap tahun. Arus globalisasi tidak mengubah simbol identiti etnik bumiputera Siam sebaliknya diperkukuh dengan usaha yang pelbagai oleh komuniti etnik bumiputera Siam.