Penggunaan Facebook Page sebagai faktor perantara bagi perkaitan halangan komunikasi dengan pencapaian kerja dalam organisasi - Abdul Aziz, Ahlam (2015)
Halangan komunikasi yang telah wujud dalam organisasi sehingga boleh mengganggu kelancaran perjalanan organisasi. Aktiviti organisasi yang terganggu akan mengakibatkan hasil pencapaian kerja kakitangan turut terjejas. Bagi mengatasi masalah ini, penggunaan Facebook Page telah diimplementasikan di dalam organisasi dengan harapan halangan komunikasi dalam organisasi dapat dikurangkan. Objektif umum kajian ini adalah untuk menentukan faktor halangan komunikasi seperti halangan struktur, halangan hierarki dan halangan persekitaran dan penggunaan Facebook Page dalam meramalkan hasil pencapaian kerja dalam kalangan kakitangan UiTM. Teori Birokrasi Weber dan Teori Penerimaan Teknologi telah dijadikan teori utama bagi kajian ini. Subjek kajian adalah Facebook UiTM sentiasa dihati ku yang telah dijadikan medium komunikasi oleh kakitangan. Seramai 305 orang responden yang dipilih menerusi persampelan bertujuan (purposive sampling) telah terlibat di dalam kajian. Instrumen kajian yang digunakan ialah borang soal selidik yang mengandungi tujuh bahagian, iaitu demografi responden, pola penggunaan Facebook, tahap penggunaan Facebook, aktiviti penggunaan Facebook, halangan komunikasi, persepsi terhadap Facebook Page UiTM dan hasil pencapaian kerja. Hasil kajian menunjukkan bahawa penggunaan Facebook Page di dalam organisasi mampu memberi peningkatan kepada hasil pencapaian kerja kakitangan. Keyakinan kakitangan bahawa Facebook Page berkenaan mempunyai kemudahgunaan dan kebolehgunaan yang tinggi menjadikan ia medium komunikasi altenatif kepada medium komunikasi sedia ada. Hasil kajian menunjukkan penggunaan Facebook Page telah memberi kesan kepada pencapaian kerja kakitangan akibat kewujudan halangan komunikasi seperti halangan struktur,dan halangan persekitaran dalam organisasi.