Pengetahuan, pemahaman dan pengaplikasian teori kaunseling oleh pelajar siswazah bimbingan dan kaunseling sewaktu internship - Zakaria, Ezalinda; Zakaria, Noor Syamilah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2018)
Penggunaan teori merupakan kayu pengukur yang boleh menentukan keberkesanan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling. Pengetahuan, pemahaman serta pengaplikasian teori yang tepat dapat membantu kaunselor menjalankan sesi kaunseling dengan lebih berstruktur dan terarah. Di dalam kajian ini, seting internship menjadi latar terbaik untuk mengkaji pengetahuan, pemahaman dan pengaplikasian teori kaunseling yang dijalankan oleh kaunselor pelatih sepanjang program internship dijalankan. Oleh itu, kertas kerja ini dibuat untuk mencadangkan satu kajian kes di lokasi seperti sekolah, jabatan-jabatan kerajaan serta pusat pengajian tinggi awam dan swasta tentang sejauh manakah kaunselor pelatih yang merupakan pelajar pasca siswazah bimbingan dan kaunseling mengetahui, memahami, serta mengaplikasi teori yang telah mereka pelajari sewaktu menjalani internship di seting tersebut.