Kesanggupan untuk berkomunikasi dengan menggunakan bahasa Melayu dalam kalangan pelajar asing - Rodrigues, Michelle (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2018)
Dalam pembelajaran bahasa kedua, Kesanggupan untuk Berkomunikasi atau Willingness to Communicate (WTC) adalah satu idea untuk menggalakkan pelajar berkomunikasi dalam bahasa kedua secara rela. Menurut MacIntyre, Clément, Dörnyei & Noels (1998), pencapaian cemerlang dalam proses pembelajaran bahasa kedua adalah apabila berjaya menghasilkan pelajar yang rela bertutur dalam bahasa kedua tanpa dipaksa. Kajian tentang kesanggupan untuk berkomunikasi dalam pembelajaran bahasa kedua ini banyak dijalankan di luar negara seperti negara Iran, China, Jepun dan lain-lain. Motivasi merupakan komponen penting yang mempengaruhi kesanggupan untuk berkomunikasi dalam pembelajaran bahasa kedua. Walau bagaimanapun, kajian terhadap pelajar asing yang mengambil kursus bahasa Melayu Asas sebagai bahasa kedua masih kurang dijalankan di Malaysia. Oleh hal yang demikian, pengkaji telah memilih seramai 25 orang pelajar asing yang mengambil kursus bahasa Melayu Asas di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (FBMK, UPM) sebagai sampel kajian rintis dengan pensampelan bukan rawak iaitu teknik pensampelan mudah (convenience sampling). Borang soal selidik digunakan sebagai instrumen kajian untuk mendapatkan data kuantitatif dan dianalisis secara deskriptif menggunakan perisian perisian Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) versi 10.0. Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenal pasti jenis kecenderungan motivasi dalam pembelajaran bahasa kedua, menganalisis kecenderungan motivasi dominan yang mempengaruhi kesanggupan untuk berkomunikasi dan merumuskan tahap kesanggupan untuk berkomunikasi berdasarkan kecenderungan motivasi dalam kalangan pelajar asing di UPM. Model yang diaplikasikan untuk menganalisis data dalam kajian ini ialah Model Kesanggupan untuk Berkomunikasi (WTC model) (MacIntyre et al., 1998).