Kualiti guru sekolah rendah yang dibimbing oleh "pegawai pembimbing pakar pembangunan sekolah" (school improvement specialist coaches - SISC+): perbezaan antara tiga jenis sekolah - Madhavan, Selvarajoo; Basri, Ramli; Mohd Ayub, Ahmad Fauzi; Asimiran, Soaib (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2018)
Guru merupakan penggerak utama sistem pendidikan di seluruh dunia ekoran daripada arus globalisasi dan ledakan teknologi maklumat yang banyak mengubah cara manusia belajar. Sehubungan itu, kajian tinjauan deskriptif ini dijalankan untuk mengenal pasti tahap kualiti guru yang dibimbing oleh “Pegawai Pembimbing Pakar Pembangunan Sekolah” (SISC+) terhadap skop pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran di tiga jenis sekolah rendah. Hal ini bertepatan dengan peranan dan fungsi jawatan SISC+ di bawah inisiatif sub NKRA GTP 1.0 Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025. Para pegawai ini ditugaskan untuk membimbing guru-guru di sekolah yang berada dalam Band 5, 6 dan 7. Kajian ini menggunakan 70 item soal selidik dengan tujuh aspek sebagai instrumen yang disesuaikan daripada Model Standard Guru Malaysia, Kementerian Pendidikan Malaysia (2010). Responden kajian ini adalah 100 guru yang dibimbing oleh pegawai SISC+ di zon tengah (Selangor, Perak, WP Kuala Lumpur). Analisis data statistik dilaksanakan dengan menggunakan perisian SPSS 21 untuk menjelaskan frekuansi berdasarkan peratus, sisihan piawai dan min tahap kualiti guru dari segi kualiti mengajar . Dapatan kajian secara keseluruhan menunjukkan tahap kualiti guru berada pada tahap tinggi iaitu min skor ialah 4.14 dan sisihan piawai 0.30. Tahap semua tujuh aspek kualiti guru adalah tinggi iaitu antara min skor 3.96 hingga 4.26. Aspek pengetahuan dan kefahaman berada pada tahap tinggi (M-4.20, SP-0.42). Seterusnya tahap kualiti guru berdasarkan tiga jenis sekolah, SJKT mencatatkan tahap paling tinggi (M-4.28, SP-0.28) berbanding SK (M-4.09, SP-0.25) dan SJKC (M-4,09, SP-0.33). Secara umumnya semua aspek tahap kualiti guru di SJKT mencatatkan min skor minimum 4.17 berbanding SJKC min skor 3.91 dan SK min skor 3.88. Manakala ujian Anova menunjukkan terdapat perbezaan secara signifikan dalam kualiti guru mengikut jenis sekolah iaitu F(2, 97) = 4.30, p <0.05. Ujian POS HOC, Turkey HSD antara sekolah tersebut menunjukkan terdapat perbezaan signifikan diantara skor min SJKT (M = 4.28, SP = 0.28) dan skor min SK (M = 4.09, SP = 0.25) serta skor min SJKC (M = 4.09, SP = 0.33). Walau bagaimanapun tidak terdapat perbezaan signifikan di antara skor min SK (M = 4.09, SP = 0.25) dan SJKC (M = 4.09, SP = 0.33). Ini menunjukkan Pegawai SISC+ yang ditempatkan di PPD membimbing guru dengan berkesan dalam pembentukan kualiti PdP.