Kerangka teoritikal model pengurangan gangguan emosi di persekitaran alam semula jadi - Ahmad, Noorlila; Roslan, Samsilah; Othman, Shamsudin; Omar, Zoharah; Abdul Shukor, Shureen Faris (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2018)
Persekitaran alam semula jadi dikatakan berpotensi untuk mengurangkan gangguan emosi terutama dari aspek tekanan, keresahan dan kemurungan untuk meningkatkan kadar tumpuan dan prestasi diri. Kestabilan kesihatan mental dalam kalangan pelajar amat penting bagi memastikan tumpuan kognitif terhadap perkara penting seperti akademik, peperiksaan, pembuatan keputusan, hubungan keluarga dan rakan serta kewangan dapat diurus dengan baik. Oleh itu, konsep pendedahan alam semula jadi dilaporkan dapat mengurangkan gangguan emosi negatif bagi melawan keletihan minda ketika berdepan dengan cabaran dan masalah seharian yang dihadapi oleh para pelajar. Kesimpulannya, kertas konsep ini bertujuan untuk mencadangkan model teoritikal pengurangan gangguan emosi melalui aspek hubungan ekopsikologi, restorasi dan nilai spiritual bagi meningkatkan kesejahteraan psikologi.