Meningkatkan kemahiran operasi tolak dalam bentuk lazim bagi murid bermasalah dalam pembelajaran menggunakan kaedah minus mission - R. S., Kamaladharanii; Kamarudin, Nurzatulshima (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2018)
Kajian ini dijalankan bagi membantu murid masalah pembelajaran tahun satu mengenal pasti operasi tolak nombor bulat dalam lingkungan 50. Kaedah Minus Mission digunakan untuk membantu subjek meningkatkan penguasaan kemahiran menolak dalam bentuk lazim. Kajian juga melihat faktor-faktor motivasi kendiri yang mempengaruhi minat dan sikap subjek terhadap mata pelajaran Matematik sebelum intervensi dilaksanakan. Kajian ini dijalankan secara kualitatif. Semua data dikumpulkan dan dianalisis melalui alat-alat kajian seperti rekod anekdot, senarai semak, set latih tubi, set ujian Pra dan Pos serta rakaman fotografi. Data-data diinterpretasikan secara penulisan naratif, menggunakan frekuensi dan peratusan. Pendekatan intervensi dijalankan secara hands-on, berperingkat dan ansur maju membolehkan subjek menghubungkaitkan konsep Matematik sedia ada dengan konsep nilai tempat yang baru. Hasil analisis menunjukkan pendekatan intervensi kaedah minus mission yang dilaksanakan berjaya membantu meningkatkan tahap penguasaan nilai tempat dalam operasi tolak. Kajian seterusnya pengkaji mencadangkan penggunaan kaedah minus mission diaplikasikan dalam kemahiran-kemahiran lain dalam Matematik di samping tidak mengabaikan faktor persekitaran.