Kebolehsuaian kerjaya pelajar institusi latihan kemahiran awam Malaysia - Zahari, Zulhazmi; Omar, Muhd Khaizer (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2018)
Dalam perubahan dunia tanpa sempadan, perkembangan Revolusi Industri secara tidak langsung telah membawa impak kepada pengangguran dan pembangunan belia. Selaras dengan perubahan dan perkembangan revolusi ini, kemahiran kebolehsuaian kerjaya graduan adalah perlu diberikan perhatian oleh institusi-institusi pendidikan bagi memenuhi keperluan industri. Walau bagaimanapun, literatur telah menunjukkan bahawa kemahiran kebolehsuaian kerja telah diuji secara meluas dalam menyediakan pelajar yang boleh memperkasakan kemahiran kebolehsuaian kerjaya. Kertas konsep ini mengemukakan dimensi-dimensi kebolehsuaian kerjaya dalam kalangan pelajar di Institusi Pendidikan Latihan Teknikal dan Vokasional dan seterusnya membincangkan perhubungan di antara keprihatinan kerjaya masa depan, orientasi matlamat kendiri, dan penerimaan sokongan sosial terhadap kebolehsuaian kerjaya dalam kalangan pelajar di Institusi Pendidikan Latihan Teknikal dan Vokasional. Kajian ini berbentuk kuantitatif akan dijalankan melalui set soal selidik ke atas peserta untuk pengumpulan data. Statistik deskriptif (frekuensi, peratusan, min dan sisihan piawai), begitu juga dengan statistik inferens akan digunakan untuk menganalisis data berdasarkan soalan-soalan kajian dan hipotesis kajian.