Tahap kepastian kerjaya pelajar kolej vokasional di negeri Selangor - Mohamed, Aslina; Mohd Puad, Mohd Hazwan (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2018)
Kebolehan membuat keputusan kerjaya adalah penting bagi memastikan seseorang individu bersedia untuk menceburi bidang kerjaya yang mereka pilih. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap kepastian kerjaya pelajar kolej vokasional di negeri Selangor. Kajian korelasi ini melibatkan 230 orang pelajar kolej vokasional tahun 1 sebagai responden. Teknik pensampelan rawak mudah digunakan untuk memilih pelajar yang terlibat sebagai responden kajian. Data dikumpul menggunakan borang soal selidik di mana tahap kepastian kerjaya diukur dengan menggunakan Career Decision Scale (CDS). Tahap kepastian kerjaya diklasifikasikan kepada tiga kumpulan iaitu decided, developmentally undecided dan chronically undecided. Keputusan menunjukkan tahap kepastian kerjaya pelajar berada pada tahap developmentally undecided iaitu 74% (M = 3.53, SP = .691). Kajian ini menggunakan kerangka teori kerjaya kognitif sosial (Social Cognitive Career Theory - SCCT) yang dibangunkan oleh Lent, Brown dan Hackett (1994).