Pengetahuan, kefahaman dan aplikasi etika tanggungjawab profesional bagi kaunselor pelajar pintar cerdas dan berbakat - Abd Halim, Afiqah Hazimah; Zakaria, Noor Syamilah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2018)
Kaunseling merupakan satu profesion yang semakin diberi perhatian oleh semua pihak. Ianya dapat dilihat dengan wujudnya unit kaunseling dalam setiap organisasi syarikat. Profesion kaunseling ini semakin gah menempa namanya tersendiri. Realitinya zaman dewasa ini penuh dengan cabaran yang mana pelbagai masalah timbul dan perlu diselesaikan dengan berhemah. Salah satu organisasi yang memerlukan perkhidmatan kaunseling dan perlu diberi perhatian serius ialah pusat Permata Pintar Negara. Pelajar pintar cerdas dan berbakat sememangnya memiliki keunikan tersendiri. Mereka memiliki potensi yang tinggi dalam pelbagai aspek perkembangan dan pertumbuhan diri. Bagi mengembangkan bakat dan kebolehan ini, mereka memerlukan bimbingan dan dorongan yang sewajarnya. Pelajar pintar cerdas dan berbakat ini juga merupakan aset yang penting buat negara pada masa hadapan. Mereka perlu diberikan perhatian terhadap perkembangan dari aspek emosi dan sosial agar isu-isu personal dapat diatasi dengan sewajarnya. Oleh itu, kertas ini bertujuan untuk mencadangkan tiga objektif utama iaitu: (1) mengenal pasti tahap pengetahuan kaunselor di pusat pendidikan kebangsaan bagi pelajar pintar cerdas terhadap peruntukan etika kaunseling; (2) memahami kefahaman kaunselor di pusat pendidikan kebangsaan bagi pelajar pintar cerdas terhadap peruntukan etika kaunseling, dan (3) mengenal pasti tahap aplikasi kaunselor di pusat pendidikan kebangsaan bagi pelajar pintar cerdas terhadap peruntukan etika kaunseling. Bagi mencapai objektif tersebut, kajian ini menggunakan reka bentuk kualitatif, khususnya kajian kes. Peserta dalam kajian ini merupakan kaunselor yang berkhidmat di Pusat Permata Pintar Negara, Universiti Kebangsaan Malaysia. Data dari temubual separa struktur akan dianalisis menggunakan analisis kandungan dan perisian Nvivo. Rasional kajian ini dijalankan adalah untuk mendapatkan gambaran dengan lebih jelas apakah kaunselor di Pusat Permata Pintar Negara ini dapat menangani isu-isu kaunseling yang berkisar dalam kalangan pelajar pintar cerdas dan berbakat yang wujud dengan pengetahuan, kefahaman dan aplikasi mereka terhadap etika kaunseling.