Ranah-budi dalam novel Indonesia dan Malaysia - Yuhastina (2016)
Tesis ini merumuskan teori ranah-budi untuk menganalisis karya sastera dan budaya untuk memahami perbezaan antara novel Indonesia dan Malaysia Kajian ini menggunakan kaedah penelitian kualitatif untuk menafsirkan tindakan dan fikiran tokoh dalam novel dalam memainkan elemen yang terkandung dalam ranah sumber daya, ranah modal, dan ranah wacana pengetahuan. Kaedah ini bertujuan untuk memperoleh makna agenda yang disampaikan melalui tokoh dalam konteks keseluruhan cerita. Selain itu juga kajian ini menggunakan kaidah refleksif, untuk memahami wacana pengetahuan yang dihasilkan dalam novel sebagai tanggapan terhadap konteks kesejarahan dan kemasyarakatan yang ada. Kajian ini memiliki objektif sebagai berikut : 1.Menafsirkan peranan dan pemaknaan oleh tokoh cerita terhadap konteks ranah-budi yang meliputi ranah sumber daya, ranah modal, dan ranah wacana pengetahuan. 2.Menafsirkan bagaimana ranah-budi sebenar dihadirkan semula sebagai ranah-budi khayal dalam cerita novel untuk merumuskan suatu agenda berupa wacana pengetahuan normatif, kritikal, dan strategikal bagi kehidupan masyarakat yang terhubung melalui pembacanya. 3.Merumuskan ranah-budi dalam novel Indonesia dan Malaysia dalam memproduksi agenda pengetahuan alternatif untuk menanggapi konteks yang berlaku dalam dunia sebenar. Kajian ini menemukan dan menyimpulkan adanya perbezaan yang mendasar antara novel Indonesia dan Malaysia yang dikaji. Tokoh dalam novel Indonesia menunjukkan peranan tokoh yang menonjol dalam memainkan hubungan antara aspek ranah sumber daya kemanusiaan dan alam dengan ranah modal. Peranan tokoh dalam ranah sumber daya spiritual, kurang begitu menonjol dibandingkan dengan ranah sumber daya kemanusiaan dan alam, kecuali tokoh dalam karya HAMKA yang menunjukkan adanya wacana keagamaan. Meskipun demikian, novel tersebut masih menonjolkan aspek sumber daya kemanusiaan dan alam semesta. Lebih lanjut peranan tokoh dalam memainkan ranah modal dalam hubungannya dengan ranah sumber daya kemanusiaan dan alam jauh lebih menonjol secara kualitatif dibandingkan dengan ranah sumber daya spritual. Novel Malaysia lebih menonjolkan peranan tokoh pada ranah sumber daya spiritual dibandingkan ranah sumber daya kemanusiaan dan alam. Ranah modal dalam novel Malaysia juga lebih dihubungkan dengan ranah sumber daya spiritual dibandingkan dengan ranah sumber daya kemanusiaan dan alam. Dalam konteks wacana tersebut, novel Indonesia lebih menghasilkan wacana pengetahuan pengetahuan kritikal, dan strategikalnya dibandingkan dengan wacana pengetahuan normatif. Manakala tokoh dalam novel Malaysia lebih menonjolkan pentingnya wacana pengetahuan normatif dan wacana strategikalnya dibandingkan wacana pengetahuan kritikal. Novel Indonesia lebih menunjukkan agenda pengetahuan alternatif melalui wacana pengetahuan kritikal dan strategikalnya sebagai tanggapan terhadap konteks sejarah dan kemasyarakatannya. Manakala novel Malaysia lebih mewacanakan pengetahuan alternatifnya dengan cara menonjolkan wacana pengetahuan normatif sebagai agenda strategikalnya. Kajian ini memiliki implikasi terhadap pengembangan cara pandang alternatif dalam kajian sastera dan budaya. Teori ranah-budi memberikan sumbangan untuk menemukan agenda wacana pengetahuan melalui penafsiran peranan tokoh cerita dan peranannya dalam setiap ranah cerita.