Penilaian paparan dan kandungan laman web pertanian di Malaysia - Ramli, Nor Sabila (2013)
Laman web adalah salah satu daripada saluran untuk menyebarkan maklumat pertanian melalui internet. Kajian ini melihat kandungan laman web pertanian yang dimiliki oleh pihak kerajaan. Tujuan utama kajian ini dijalankan adalah untuk melihat ciri paparan yang dipaparkan di muka hadapan laman web pertanian di Malaysia. Secara spesifiknya pula, objektif kajian ini ialah untuk 1) mengenalpasti ciri paparan yang ada pada laman web pertanian, 2) mengetahui kandungan yang dimuatkan dalam laman web pertanian, 3) mengenalpasti ciri interaktif dan 4) mengenal pasti tahap keaktifan laman web pertanian. Kajian ini melibatkan 55 laman web pertanian yang diselenggara oleh agensi-agensi kerajaan. Justeru itu, laman web yang di selenggara oleh agensi swasta adalah tidak diambil kira. Laman web ini terdiri daripada empat kumpulan utama iaitu Kementerian Pertanian/ badan berkanun, Jabatan Pertanian, Jabatan Perikanan dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar. Kajian ini dijalankan secara kuantitatif dengan mengaplikasi teknik analisa kandungan yang melibatkan pengkaji dan seorang jurukod. Bagi kajian terhadap 55 buah laman web pertanian ini, penyelidik telah menggunakan peratusan untuk menganalisis data. Data kajian telah dianalisa bagi mendapatkan keputusan deskriptif yang berlandaskan objektif yang telah dibina pada peringkat awal kajian. Hasil kajian mendapati hampir kesemua laman web pertanian yang dianalisa menepati ciri paparan muka hadapan yang patut ada pada setiap laman web. Antara maklumat yang dipaparkan pada laman web ialah maklumat berkenaan tanaman, perikanan dan ternakan yang mempunyai potensi yang tinggi untuk diusahakan dinegara ini. Maklumat lain yang turut diberi perhatian adalah seperti maklumat tentang perosak, penggunaan baja dan racun, kursus dan latihan yang disediakan oleh pihak Jabatan dan kewangan (permohonan pinjaman dan bayaran balik). tanaman, senarai harga komoditi tersebut dan ruangan untuk petani memasarkan hasil pertanian mereka. Melalui ciri interaktif, ia memberikan ruang kepada pelawat untuk mendapatkan maklumat dengan lebih interaktif. Melalui penilaian tahap keaktifan, ia mengambil kira maklumat terkini seperti tarikh semasa, tarikh yang dikemaskini dan masa paparan pada laman web. Ini bagi memastikan pengunjung akan sentiasa mendapat maklumat yang terkini. Kesimpulannya, penilaian ini bertujuan untuk menambaikkan maklumat yang dimuatkan dalam laman web pertanian. Ini kerana ianya dapat menaikkan imej sesebuah organisasi sekiranya maklumat yang disiarkan adalah terkini dan penuh berinformasi. Justeru, laman web mencerminkan imej sesebuah organisasi selain menyalurkan maklumat kepada pelawat.