Penggunaan kata adjektif dalam berita jenayah akhbar atas talian - Abd Nasir, Siti Noridayu (2017)
Berita jenayah adalah salah satu daripada rangkuman berita dalam akhbar di Malaysia. Antara akhbar yang menjadi kajian adalah Berita Harian Online dan Utusan Malaysia Online. Dalam berita jenayah yang dipaparkan, penggunaan kata adjektif penting untuk memberikan gambaran yang lebih jelas tentang jenayah tersebut. Malahan, kajian ini berujuan mengkelaskan kata adjektif mengikut sembilan pengkelasan Tatabahasa Dewan dan mengaplikasikan aspek pengulangan dan sinonim dalam kohesi leksikal (Teori Hassan & Halliday 1976). Bagaimanapun, sampel kajian ini terbatas kepada berita dalam akhbar utama di Malaysia sahaja memandangkan terdapat akhbar yang menggunakan bahasa tidak formal. Antara jenis kata adjektif yang akan dianalaisis melalui akhbar atas talian, iaitu kata djektif sifatan atau keadaan, kata adjektif warna, kata adjektif ukuran, kata adjektif bentuk, kata adjektif waktu, kata adjektif jarak, kata adjektif cara, kata adjektif perasaan dan kata adjektif pancaindera. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa penggunaan kata adjektif waktu digunakan secara meluas kerana peranannya untuk menjawab bila kejadian jenayah berlaku. Sebaliknya, penggunaan kata adjektif pancaindera dan warna paling sedikit digunakan kerana tidak terlalu penting sebagai info berita jenayah. Adalah diharapkan kajian ini menjadi panduan kepada penulis berita jenayah secara khususnya dalam pemilihan kata adjektif yang sesuai dengan isu yang diolah.