Hubungan antara kecenderungan pemikiran kritis, dan persekitaran pembelajaran kemahiran hidup bersepadu dengan tahap pemikiran kritis murid tingkatan dua - Mohd Rosdi, Mohd Fadzli (2016)
Kemahiran berfikir secara kritis (KBK) merupakan salah satu elemen yang penting bagi melahirkan generasi yang berkemahiran dalam pemikiran aras tinggi. Mewujudkan generasi yang mempunyai pemikiran aras tinggi adalah menjadi salah satu agenda utama dalam pendidikan negara, ini terbukti apabila Kementerian Pendidikan Malaysia telah menggariskan elemen kemahiran berfikir aras tinggi seperti aplikasi, penaakulan dan penyelesaian masalah (pemikiran kritis) di dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 (PPPM) di bawah aspirasi murid (Kementerian Pendidikan Malaysia, 2013). Begitu juga dengan mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu, ia perlu menekankan kemahiran ini dalam pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas untuk melahirkan tenaga kerja yang mahir di samping memiliki kemahiran pemikiran kritis yang tinggi bagi menghadapi cabaran abad ke 21 yang sangat mencabar. Kajian ini bertujuan untuk menentukan tahap kemahiran pemikiran kritis murid, tahap kecenderungan pemikiran kritis murid dan persepsi murid tentang persekitaran pembelajaran dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu (KHB) tingkatan dua. Di samping itu, kajian ini juga bertujuan mengenal pasti hubungan antara kecenderungan pemikiran kritis dan persekitaran pembelajaran dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu (KHB) dengan tahap kemahiran pemikiran kritis murid. Responden terdiri daripada 370 orang murid sekolah menengah kebangsaan (SMK) di daerah Kuala Muda/Yan, Kedah. Kajian ini merupakan kajian kuantitatif secara tinjauan (survey) dengan menggunakan borang soal selidik. Instrumen kajian bagi penentuan tahap kemahiran pemikiran kritis murid adalah menggunakan Ujian Pemikiran Kritis Cornell yang telah diterjermahkan ke dalam Bahasa Melayu. Manakala tahap kecenderungan pemikiran kritis murid diukur menggunakan University of Florida – Engagement, Maturity and Innovativeness (UF/EMI) yang diterjermahkan ke dalam Bahasa Melayu dan persekitaran pembelajaran diukur menggunakan Learning Environment Preferences (LEP) yang diubah suai dan diterjermahkan ke dalam Bahasa Melayu. Dapatan kajian menunjukkan secara keseluruhannya tahap kemahiran pemikiran kritis murid berada pada tahap lemah iaitu min 30.60 dengan sisihan piawai ialah 6.10. Tahap kecenderungan pemikiran kritis murid menunjukkan kecenderungan pemikiran kritis murid boleh dikatakan berada pada tahap kuat iaitu min ialah 119.45 dengan sisihan piawai ialah 12.66. Murid mempersepsikan bahawa persekitaran pembelajaran dalam mata pelajaran KHB kerap menerapkan elemen pemikiran kritis. Secara keseluruhan min ialah 3.56 dengan sisihan piawai sebanyak 0.62. Analisis korelasi Pearson menunjukkan terdapat hubungan positif dan lemah yang signifikan antara tahap kecenderungan pemikiran kritis dengan tahap kemahiran pemikiran kritis murid [r (370) = 0.16, p<.01]. Manakala tidak terdapat hubungan yang signifikan antara persekitaran pembelajaran dengan tahap kemahiran pemikiran kritis murid dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu (KHB) iaitu bersamaan dengan [r (370) = 0.08 (p < 0.10)]. Tahap kemahiran pemikiran kritis murid yang lemah akan memberi kesan kepada murid untuk bersaing bagi menempuhi masa hadapan yang lebih mencabar yang memerlukan murid berfikir lebih kritis dan kreatif. Kegagalan murid untuk berfikir secara kritis dengan baik mungkin dapat dikaitkan dengan proses pengajaran dan pembelajaran yang berlaku di dalam kelas Kemahiran Hidup Bersepadu khususnya dan di sekolah amnya. Manakala bagi kecenderungan pemikiran kritis, menunjukkan murid-murid mempunyai kecenderungan untuk berfikir secara kritis yang tinggi dan ia menunjukkan murid berpeluang untuk menjadi seorang pemikir kritis sekiranya mereka diberi peluang dengan dipupuk sikap untuk melibatkan diri dalam pemikiran kritis seperti aktiviti, pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas. Guru Kemahiran Hidup Bersepadu disarankan untuk membangunkan sikap dan kecenderungan ini sama ada secara pendidikan formal ataupun tidak formal seterusnya dapat melahirkan murid dan warganegara yang berfikiran aras tinggi. Bagi persekitaran pembelajaran di dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu pula akan memberi kesan terhadap amalan pengajaran guru iaitu perlu menekankan serta menerapkan elemen kemahiran berfikir secara kritis dan perlu memupuknya di dalam kelas. Bukan setakat guru sahaja memainkan peranan tetapi murid juga perlu memainkan peranan yang seiring bagi mewujudkan suasana dan aktiviti di dalam kelas dapat memupuk dan membudayakan pemikiran kritis. Secara keseluruhan kemahiran pemikiran kritis murid perlu ditingkatkan. Pihak guru di peringkat sekolah dan Kementerian Pendidikan Malaysia perlu memainkan peranan yang lebih proaktif dalam meningkatkan kemahiran pemikiran kritis murid dengan menekankan pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas berlandaskan kemahiran pemikiran kritis dan pemantapan pengajaran guru dengan latihan yang berterusan terhadap guru.