Penglibatan belia Siam dalam politik kepartian di Malaysia - Gill, Sarjit S.; Harun, Mohd Razali; Talib, Ahmad Tarmizi (Universiti Putra Malaysia, 2012)
Wacana politik di Malaysia masih lagi berlegar dalam lingkungan politik komuniti majoriti semata-mata. Manakala wacana politik komuniti minoriti seakan-akan dipinggirkan. Realitinya, komuniti minoriti juga menyumbang kepada perkembangan politik negara. Pasca Pilihanraya Umum Ke 12 (PRU 12), belia minoriti khususnya dalam kalangan komuniti Siam dilihat sebagai golongan penting dalam mencorak landskap politik negara khasnya menjelang Pilihanraya Umum Ke 13 (PRU 13) kelak khususnya di beberapa buah negeri yang dominan dengan komuniti tersebut seperti Kedah, Kelantan dan Perlis. PRU 12 telah memberikan kesan besar kepada perubahan landskap politik Malaysia. Keputusan PRU 12 menunjukkan bahawa BN sebagai parti pemerintah tewas di Kedah dan masih lagi gagal menawan Kelantan yang mempunyai komuniti Siam paling ramai di Malaysia. Ini menunjukkan bahawa penglibatan mereka dalam pilihanraya begitu penting dalam membawa perubahan politik. Oleh itu, beberapa persoalan perlu dirungkai terutama berkaitan penglibatan belia komuniti Siam dalam politik. Apakah belia komuniti Siam menyertai parti politik? Apakah jawatan yang mereka sandang? Apakah mereka terlibat dalam program-program politik? Apa yang pasti, penglibatan mereka dalam politik secara langsung bakal memberi impak yang besar dalam PRU 13 yang bakal menjelang kelak.