Faktor penyumbang kepada amalan komunikasi berkualiti dalam keluarga dari perspektif remaja - Hassan, Md. Salleh; Kamaruddin, Nurani; Abu Hassan, Musa; Omar, Siti Zobidah; Che Mee, Arnida Ayu; Abdullah @ Dolah, Zaridah; Ismail, Narimah (Universiti Putra Malaysia, 2009)
Kertas kerja ini menunjukkan bahawa hubungan baik antara ibu bapa dan anak mampu menghalang remaja daripada terlibat dengan aktiviti salah laku. Kajian lepas juga mendapati bahawa komunikasi antara ibu bapa dan anak adalah merupakan salah satu faktor yang menghalang anak daripada membabitkan diri dengan masalah sosial. Justeru itu, kertas kerja ini bertujuan untuk mengenal pasti apakah faktor-faktor yang dapat menyumbang kepada amalan komunikasi berkualiti dalam keluarga menurut perspektif remaja. Seramai 600 orang responden telah terlibat dalam kajian ini. Hasil kajian menunjukkan bahawa sifat saling mempercayai, keluarga yang harmoni dan berfikiran positif merupakan faktor yang menyumbang kepada amalan komunikasi berkualiti dalam keluarga.