Keperluan sokongan emosional dalam kalangan anak dewasa yang menjaga warga tua - Alavi, Khadijah; Md. Sail, Rahim; Idris, Khairuddin; Abu Samah, Asnarulkhadi; Chan, Christine (Universiti Putra Malaysia, 2009)
Peningkatan bilangan warga tua di Malaysia (60 tahun ke atas) akan mencapai paras 2.2 juta orang atau 9.5% menjelang tahun 2020. Statistik ini akan membawa satu dimensi baru berkaitan dengan penjagaan warga tua dalam kalangan anak dewasa. Anak-anak dewasa pula, selain daripada menghadapi bebanan untuk menyara keluarga sendiri, terpaksa menyara orang tua mereka yang mana kosnya semakin hari semakin meningkat. Kertas kerja ini meninjau aspek sokongan emosional dan timbal balik dalam hubungan anak dewasa (penjaga) dengan warga tua menggunakan pendekatan teori pertukaran sosial. Kaedah survei telah digunakan untuk mengumpul data daripada 640 orang anak dewasa daripada etnik Melayu, Cina dan India. Dapatan kajian menunjukkan bahawa 65% (bandar) dan 59.7% (luar bandar) anak dewasa yang menjaga warga tua adalah anak dewasa perempuan yang majoritinya telah berkahwin dan mempunyai anak antara 1 ke 3 orang. Majoriri responden luar bandar (92.8%) dan 43.1% responden bandar tinggal bersama dengan warga tua yang dijagainya dan kerelaan untuk menjadi penjaga kepada warga tua adalah merupakan pilihan mereka sendiri. Pasangan penjaga merupakan pemberi bantuan fizikal dan emosional utama dalam proses penjagaan warga tua.