Modal sosial dalam kalangan komuniti nelayan Teluk Gong Pelabuhan Klang - Suandi, Turiman; Ahmad, Nobaya; Dahalan, Dzuhailmi; Hamzah, Mohammad Rezal; Uli, Jegak; Othman, Jamilah; Abdullah, Nor Azliza Wanis (Universiti Putra Malaysia, 2009)
Modal sosial merupakan aset penting yang sangat mempengaruhi kekuatan dalam pembangunan sesebuah komuniti. Modal sosial adalah nilai keupayaan yang diperoleh daripada semua ahli komuniti untuk bekerjasama dan bersatu padu untuk kebaikan bersama (Montgomery, 1998). Kertas kerja ini adalah berasaskan kepada kajian modal sosial nelayan di Selangor yang menerangkan dapatan data kualitatif berdasarkan Perbincangan Kumpulan Berfokus (FGD) ke atas lima orang nelayan Kampung Teluk Gong di bawah persatuan nelayan kawasan terpilih (Persatuan Nelayan Kawasan Pelabuhan Klang) dan enam orang pegawai Bahagian Pembangunan Masyarakat dan Institusi Nelayan daripada Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM). Hasil temu bual mendapati terdapat beberapa dimensi sosial seperti kumpulan dan rangkaian, kepercayaan dan perpaduan, tindakan kolektif dan kerjasama, sumber informasi dan komunikasi, kejelekitan sosial dan kebersamaan, serta pengupayaan dan tindakan berpolitik yang boleh mempengaruhi pembangunan sosioekonomi komuniti nelayan di Selangor. Ringkasnya, strategi pembangunan komuniti melalui pendekatan modal sosial perlu dilihat sebagai indikator penting kepada kejayaan sesebuah komuniti.