Kesan perantaraan perilaku tabiat pelajar dan hubungan antara faktor peramal terhadap perilaku penggunaan sebenar telefon bimbit dalam aktiviti akademik - Ibrahim, Norasyikin (2016)
Kajian ini tertumpu kepada kesan perantaraan perilaku tabiat pelajar dalam hubungan antara faktor peramal (jangkaan prestasi, jangkaan usaha dan pengaruh sosial) dan perilaku penggunaan sebenar telefon bimbit dalam aktiviti akademik. Kajian ini telah diadaptasi daripada Teori Penyatuan Penerimaan dan Penggunaan Teknologi (UTAUT), Teori Penyatuan Penerimaan dan Penggunaan Teknologi 2 (UTAUT2) dan Teori Perilaku Tabiat. Dalam kajian ini, perilaku tabiat merupakan konstruk perantaraan untuk menggantikan niat perilaku untuk menguji penggunaan sebenar telefon bimbit dalam aktiviti akademik. Kajian ini menggunakan reka bentuk tinjauan diskriptif dan soal selidik digunakan untuk mengumpul data. Kajian ini dilakukan sepenuhnya di kampus Universiti Putra, Serdang, Malaysia. Analisis deskripitif digunakan untuk menganalisis setiap pembolehubah. Seterusnya, mengikut cadangan kajian ini, analisis statistik lanjutan iaitu, Structural Equation Modeling (SEM) telah digunakan untuk menguji kesesuaian model. Dapatan kajian menunjukkan terdapat kesan perantaraan secara langsung yang signifikan dalam hubungan antara pengaruh sosial (β=0.146, p=0.000) dengan penggunaan sebenar telefon bimbit dalam aktiviti akademik. Kajian ini juga mendapati ada kesan perantaraan tidak langsung yang signifikan dalam hubungan antara jangkaan prestasi (β=0.238, p=0.00) dan jangkaan usaha (β=0.089, p=0.032) dengan perilaku penggunaan sebenar telefon bimbit dalam aktiviti akademik. Tambahan lagi, faktor peramal juga dilihat mempunyai kesan yang signifikan ke atas konstruk perantara perilaku tabiat dengan jangkaan prestasi (β=.866, p<0.001), jangkaan usaha (β= -.370, p<0.05) dan pengaruh sosial (β= .499, p<0.001). Keputusan ini juga menjelaskan 44.9% varian kesan langsung faktor peramal (jangkaan prestasi, jangkaan usaha dan pengaruh sosial) ke atas perilaku tabiat sementara faktor peramal (jangkaan prestasi, jangkaan usaha, pengaruh sosial dan perilaku tabiat) menjelaskan nilai 20.4% varian terhadap perilaku penggunaan sebenar dalam aktiviti akademik. Kajian ini telah menyumbang idea secara teoritikal dalam menguji penggunaan teknologi berdasarkan perilaku tabiat dalam penerimaan teori penggunaan teknologi khususnya dalam penggunaan telefon bimbit. Kajian ini juga turut menyumbang idea dari sudut praktikal khususnya dalam bidang teknologi pendidikan untuk meningkatkan penggunaan teknologi dalam aktiviti akademik. Hal ini adalah konsisten dengan dapatan kajian ini iaitu, penggunaan telefon bimbit telah memberi kesan terhadap perilaku tabiat pelajar dalam aktiviti akademik.