Hubungan norma sosial, sikap dan efikasi keusahawanan dengan tekad keusahawanan dalam kalangan pelajar bidang teknologi maklumat di kolej komuniti - Abdullah, Arnida; Abu, Zunainah (Fakulti Pengajian Kontemporari Islam, Universiti Sultan Zainal Abidin, 2018)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap tekad keusahawanan, norma sosial, sikap, dan efikasi terhadap keusahawanan. Selain itu, kajian ini juga mengkaji hubungan antara norma sosial, sikap dan efikasi keusahawanan dengan tekad keusahawanan. Data kajian telah dikumpulkan secara kaedah tinjauan dengan mengggunakan borang soal selidik. Responden kajian terdiri daripada 187 pelajar semester akhir program Sijil Teknologi Maklumat di Kolej Komuniti Semenanjung Malaysia yang telah mengikuti modul keusahawanan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tekad keusahawanan pelajar adalah pada tahap sederhana tinggi (min=3.42, SP=.748). Seterusnya, analisis kolerasi Pearson menunjukkan terdapat hubungan yang positif dan signifikan antara tekad keusahawanan dengan sikap terhadap keusahawanan, norma sosial dan efikasi keusahawanan. Hasil kajian yang diperolehi ini dapat memberikan gambaran kepada pihak pentadbir untuk mempergiatkan usaha dan meluaskan lagi program serta aktiviti pembudayaan keusahawanan di Kolej Komuniti bagi membina pengalaman serta keyakinan diri pelajar dan seterusnya meningkatkan tekad keusahawanan.