Pelaksanaan projek sketches dalam meningkatkan kemahiran visualisasi dan kemahiran melukis pola pakaian - Jamaluddin, Rahimah; Abdul Razak, Siti Hajar (Fakulti Pengajian Kontemporari Islam, Universiti Sultan Zainal Abidin, 2018)
Penghasilan lukisan teknikal dan bentangan pola pakaian memerlukan kekuatan visualisasi yang tinggi. Keupayaan visualisasi dapat ditingkatkan melalui pembelajaran berdasarkan pengalaman (learning-by-doing). Tujuan kajian ini dijalankan adalah bagi mengkaji keberkesanan pelaksanaan projek MySketch Book dalam meningkatkan minat, sikap dan pencapaian pelajar dalam menguasai kemahiran lukisan teknikal, figura dan bentangan pola pakaian. Kajian berbentuk gabungan kualitatif dan kuantitatif dijalankan di Fakulti Pengajian Pendidikan, Universiti Putra Malaysia. Kajian ini melibatkan seramai 32 orang pelajar Bacelor Pendidikan Sains Rumah Tangga yang mengikuti Kursus Pengurusan Pakaian pada semester kedua 2017/2018. Pemerhatian kualitatif telah dijalankan selama 13 minggu bagi meninjau perkembangan hasil lukisan teknikal, figura dan bentangan pola yang dibuat oleh pelajar. Bagi mengukur minat dan sikap pelajar terhadap pelaksanaan projek MySketch Book, soal selidik yang terdiri daripada 24 item telah diedarkan kepada responden. Manakala pencapaian pelajar dari aspek lukisan teknikal, figura dan bentangan pola dianalisa berdasarkan perkembangan hasil lukisan pelajar pada minggu ke-2, ke-8 dan ke-13 serta pencapaian pelajar dalam peperiksaan akhir. Dapatan kuantitatif menunjukkan min minat dan sikap pelajar terhadap pelaksanaan projek MySketch Book melebihi 3.0 dengan min 3.14 (sp 0.47) dan min 3.03 (sp 0.57) masing-masing. Dapatan kualitatif pula menunjukkan ada peningkatan dalam hasil lukisan teknikal, figura dan bentangan pola yang dibuat oleh pelajar. Cadangan penambahbaikan dikemukakan bagi meningkatkan minat, sikap dan pencapaian pelajar dalam menguasai kemahiran visualisasi dan membuat lukisan teknikal, figura dan bentangan pola dengan lebih baik.