Inovasi penggalak fotosintesis guna ‘Carbon Dots’ jaya tingkat hasil tanaman - Zakaria, Azman (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2019)
SERDANG, 15 Jan: Penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menghasilkan ‘Penggalak Fotosintesis’ (Photosynthesis Enhancer) menggunakan teknologi ‘Carbon Dots’ (titik karbon) yang boleh meningkatkan hasil tuaian tanaman antara 20 dan 30 peratus.