Faktor-faktor psikososial yang mempengaruhi penglibatan golongan belia dalam aktiviti keusahawanan sosial di Malaysia - Che Nawi, Nur Raihan; Hamzah, Siti Raba'ah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2015)
Kajian ini adalah untuk mengenalpasti faktor-faktor psikososial yang mempengaruhi penglibatan golongan belia dalam aktiviti keusahawanan sosial di Malaysia. Keusahawanan sosial didefinisikan sebagai mewujudkan model perusahaan baru untuk mengatasi keperluan sosial (Dees, 1998). Keusahawanan sosial juga boleh didefinisikan sebagai usaha sosial yang ditentukan oleh sifat keperluan, jumlah sumber, meningkatkan skop modal, serta keupayaan dalam menguasai nilai ekonomi. Kertas kerja ini turut membincangkan teori tingkah laku terancang yang dicadangkan oleh Ajzen (1991) digunakan untuk meramalkan dan menerangkan tingkah laku usahawan sosial. Dalam kajian lepas, faktor psikososial yang mempengaruhi penglibatan golongan belia dalam aktiviti keusahawanan sosial adalah seperti; modal sosial, kompetensi dan faktor persekitaran. Oleh yang demikian, satu kajian dicadangkan untuk membuktikan bahawa faktor-faktor psikososial mempengaruhi penglibatan dalam aktiviti keusahawanan sosial dengan mengunakan kaedah kuantitatif.