Hubungan efikasi kendiri keputusan kerjaya dengan minat kerjaya dan pilihan kerjaya mahasiswa - Zainal Abidin, Nurul Za'im; Ahmad, Jamaluddin; Jailani, Othman (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2015)
Kajian ini merupakan satu kajian yang dilaksanakan untuk membantu mahasiswa institut pengajian tinggi bagi mengenal pasti efikasi kendiri keputusan kerjaya dengan minat kerjaya dan pilihan kerjaya yang mereka pilih selepas menamatkan pengajian. Harapan yang diletakkan pada kajian ini adalah untuk membantu mahasiswa dan mahasiswi institut pengajian tinggi bagi mengenalpasti tahap efikasi kendiri keputusan kerjaya mereka. Selain itu, kajian ini juga bertujuan untuk membantu mereka mengenal pasti pilihan kerjaya mereka selepas tamat pengaijian. Reka bentuk kajian yang digunakan ialah kajian ialah deskriptif dan korelasi. Dalam kajian ini penyelidik telah menggunakan persampelan rawak mudah untuk mendapatkan responden kajian yang terdiri daripada pelajar lelaki dan perempuan daripada pelbagai bangsa dari jurusan Diploma Pengurusan Ladang. Bagi kajian ini pengkaji telah memutuskan untuk mengkaji mahasiswa Diploma Pengurusan Ladang yang belajar di Kolej Universiti Agrosains Malaysia (UCAM).