Kesahan kandungan modul ibu tunggal - Ahmad, Jamaludin; Madon, Zainal; Ahmad, Sa'odah; Mohd Nadzri, Farah Zehan (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2015)
Kajian ini merupakan satu kajian berbentuk deskriptif untuk mengkaji kesahan kandungan modul ibu tunggal untuk kegunaan ibu-ibu tunggal yang telah berpisah hidup dengan suami. Pembinaan modul ibu tunggal adalah berdasarkan kepada model pembinaan modul Rusell (1974). Berdasarkan kepada teori penceraian, temubual dengan pengerusi persatuan ibu tunggal Wilayah Persekutuan, 20 ibu tunggal, 3 pengetua sekolah, 6 kaunselor dan 10 pelajar mangsa penceraian Sekolah Rendah dan 10 pelajar mangsa penceraian Sekolah Menengah maka terbinalah modul ibu tunggal. Aktiviti modul Motivasi Diri ciptaan Jamaludin Ahmad (2012) telah dijadikan asas rujukan utama dalam membina modul ibu tunggal. Satu bengkel permurnian modul ibu tunggal telah diadakan pada 22 November 2014 yang melibatkan 2 pegawai Kementerian Pendidikan Malaysia, 2 kaunselor berdaftar, 2 pengetua sekolah menengah, 2 bapa tunggal, 2 ibu tunggal dan 2 pengusaha rumah anak yatim. Hasil bengkel tersebut, penyelidik telah membuat penambahbaikan terhadap modul ibu tunggal. Setelah dibuat penambahbaikkan maka kajian kesahan kandungan modul ibu tunggal telah dilaksanakan dengan melibatkan 3 orang pakar modul iaitu seorang dari Universiti Kebangsaan Malaysia, seorang dari Universiti Teknologi Malaysia dan seorang dari Institut Pendidikan Guru Temenggung Ibrahim, Johor. Ketiga-tiga pakar tersebut telah diberi senaskah modul ibu tunggal dan soal selidik kesahan kandungan modul ciptaan Jamaludin Ahmad (2002). Dapatan kajian menunjukkan bahawa nilai kesahan kandungan modul ibu tunggal secara keseluruhannya ialah 92% di mana pakar UKM memberi 80%, pakar UTM memberi 96% dan pakar IPG Temenggung Ibrahim memberi 100%. Nilai kesahan kandungan modul ibu tunggal adalah baik dan menepati pandangan Tuckman dan Waheed (1981) dan Abu Bakar Nordin (1995) yang menyatakan bahawa jika peratusan modul yang diperoleh melebihi 70% maka modul tersebut dianggap mempunyai kesahan kandungan yang baik. Sehubungan dengan keputusan yang diperoleh itu, beberapa cadangan telah disarankan.