Aplikasi peta pemikiran i-think dalam kajian novel Kabus di Perbukitan tingkatan lima - Perumal, Nalini; Said, Rozita @ Radhiah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2015)
Perubahan dalam sistem pendidikan kini menuntut guru mengubah kaedah pengajaran dan pembelajaran (PdP) di dalam bilik darjah seiring dengan tahap kecerdasan dan minat pelajar. Ketepatan guru memilih kaedah PdP yang sesuai amat penting dalam menghasilkan PdP yang berkesan dan menyeronokkan. Perkembangan dunia pendidikan juga menuntut penerapan Kemahiran Berfikir Secara Kritis dan Kreatif (KBKK) dan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dalam PdP. Sehubungan dengan itu, kajian tindakan ini dijalankan untuk mengkaji penggunaan keberkesanan aplikasi Peta pemikiran i-think dalam kajian Novel Kabus Di Perbukitan bagi Tingkatan Lima. Sampel kajian melibatkan 20 orang murid Tingkatan 5 Thaqafah Sekolah Menengah Sains Sultan Iskandar, Mersing, Johor (SMSSI). Kajian ini menggunakan gabungan kaedah kuantitatif dan kualitatif. Instrumen kajian yang dipilih terdiri daripada tinjauan awal melalui ujian pra dan kemudian ujian pos, semakan buku nota, buku latihan murid dan soal selidik. Analisis buku tulis murid menggunakan kaedah Peta pemikiran i-think bagi mengenal pasti aspek sastera yang penting dalam novel mengikut setiap bab bagi pemahaman yang lebih terperinci secara mudah dan jelas kepada murid. Dapatan kajian menunjukkan setelah mengaplikasikan kaedah i-think terdapat peningkatan dalam penskoran markah murid untuk bahagian novel yang dapat diukur melalui ujian pos serta murid juga lebih menguasai aspek-aspek sastera dalam kajian novel berkenaan. Di samping itu, pemerhatian juga menunjukkan suatu perubahan tingkah laku dalam kalangan murid iaitu penggunaan Aplikasi Peta pemikiran i-think dapat meningkatkan kecenderungan dan minat murid dalam kajian teks novel.