Penilaian pelaksanaan kurikulum sejarah STPM sistem modular di Sarawak - Ramping, Maran; Abdul Manaf, Umi Kalthom; Abd Rahman, Fadzilah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2015)
Kajian ini berkaitan dengan penilaian pelaksanaan Kurikulum Sejarah STPM Sistem Modular bagi menilai tahap pelaksanaannya di sekolah. Penyelidik menggunakan model penilaian berorientasikan Model Penilaian CIPP, Stufflebeam (1971) yang telah diubahsuai. Tumpuan kepada dua dimensi iaitu dimensi proses dan produk. Dapatan kajian ini menjadi indikator utama dalam usaha memperkasakan pendidikan Tingkatan Enam (pra Universiti) berteraskan sistem modul dari semasa ke semasa. Beberapa cadangan dan penambahbaikan juga dicadangkan supaya boleh digunakan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk memperkasa pelaksanaan Kurikulum Sejarah STPM Sistem Modular di sekolah-sekolah di Malaysia.