Pengaruh komponen-komponen kem terhadap perkembangan moral - Tan, Soo Hun; Abdullah, Nur Surayyah Madhubala (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2015)
Kertas konsep ini membincangkan teori dan kajian lepas yang berkaitan dengan komponen-komponen kem dan perkembangan moral untuk memberi gambaran yang jelas tentang perlunya menjalankan penyelidikan supaya memberi manfaat kepada bidang pendidikan khasnya dalam bidang Pendidikan Moral. Kertas konsep ini memfokuskan perkembangan moral bersandarkan Model Rest (1984) yang mengetengahkan empat komponen, iaitu mengenal pasti situasi (sensitiviti moral), mempertimbangkan sebab (pertimbangan moral), mengutamakan nilai (motivasi moral) dan mengambil tindakan (pelaksanaan). Manakala komponen-komponen kem diberi tumpuan kepada persekitaran fizikal, kumpulan, aktiviti dan pengajar yang merujuk kepada kajian McKenzie (2000, 2003).