Kesan kepelbagaian faktor inovasi kepada pendidikan di Malaysia - Azmi, Nor Idayu; Kamarudin, Nurzatulshima (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2015)
Kertas kerja ini bertujuan untuk membincangkan kesan kepelbagaian faktor inovasi dalam pendidikan Malaysia masa kini. Permasalahan berlaku apabila pihak-pihak terlibat perlu peka terhadap inovasi yang berlaku dalam bidang pendidikan. Hal ini diharap dapat menjadikan pendidikan di Malaysia lebih disanjungi dan dihormati oleh negara luar. Alat yang digunakan bagi mengumpul semua data dan maklumat adalah berdasarkan jurnal-jurnal penulisan tentang perubahan pendidikan di Malaysia dan bacaan melalui buku-buku tentang pengembangan pendidikan masa dahulu dan masa kini. Data-data dan maklumat yang diperoleh dianalisis dan hasil penelitian menunjukkan bahawa terdapat pelbagai faktor inovasi memberi kesan terhadap pendidikan di Malaysia jika dibandingkan zaman dahulu dan kini. Faktor-faktor tersebut merangkumi 1) sistem teknologi dan maklumat, 2) strategi penyampaian guru, 3) masyarakat dan terakhir iaitu 4) pelajar alaf 21. Cadangan melalui dapatan kajian mendapati semua pihak perlu memainkan peranan masing-masing agar sistem pendiddikan berjalan dengan lancar dan mencapai obejktif serta sasaran yang telah ditetapkan.