Peta pemikiran i-Think sebagai sumber inovasi dalam pengajaran dan pembelajaran - Abdul Talib, Noor Suriya; Kamarudin, Nurzatulshima (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2015)
Kertas kerja ini dipaparkan tentang peta pemikiran i-Think yang diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang bekerjasama dengan Agensi Inovasi Malaysia yang bertujuan untuk digunakan dalam proses P&P untuk meningkatkan mutu keberhasilan murid dan mampu melahirkan modal insan masa depan yang mempunyai pemikiran kreatif, kritis dan inovatif serta kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT). Peta pemikiran i-Think juga adalah salah satu kaedah pengajaran guru untuk abad ke-21. Peta pemikran i-Think yang mempunyai konsep dan proses pemikiran yang digunakan dalam P&P membawa ke arah membangunkan keupayaan murid untuk berfikir secara inovatif. Peta pemikiran i-Think juga digunakan dalam pelaksanaan pentaksiran berasaskan sekolah (PBS) untuk menentukan keupayaan murid dan keupayaan ini diuji dalam PBS. Walaubagaimanapun, terdapat cabaran atau isu untuk menggunakan dalam P&P dalam kalangan guru dan murid dan memerlukan persediaan yang baik kepada guru dan murid untuk menggunakan peta pemikiran i-THINK dalam bilik darjah.