Hubungan karakter guru cemerlang Pendidikan Moral dengan pencapaian murid tingkatan empat di Semenanjung Malaysia - Ettikan, Kalaiselvi; Abdullah, Nur Surayyah Madhubala (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2015)
Nilai peribadi guru cemerlang merupakan satu komponen kecemerlangan yang menyumbang kepada kualiti guru cemerlang. Kementerian Pelajaran Malaysia dalam Standard Guru Malaysia telah menetapkan kompetensi amalan nilai berdasarkan domain peribadi, sosial dan profesion yang sepatutnya dimiliki oleh seseorang guru. Namun begitu, untuk mengajar Pendidikan Moral, guru cemerlang perlu memiliki karaktertertentu seperti keperibadian mulia yang dapat mempengaruhi perkembangan moral murid. Hal ini kerana, tujuan Pendidikan Moral bukan sahaja memberi ilmu pengetahuan tetapi juga menghasilkan insan yang bermoral. Berdasarkan teori pembelajaran sosial dan model guru cemerlang, karakter guru cemerlang Pendidikan Moral menyumbang kepada hasil pembelajaran murid dalam mata pelajaran ini. Oleh itu, satu kajian dijalankan untuk melihat tahap karakter guru cemerlang Pendidikan Moral dan hubungannya dengan pencapaian murid dalam Pendidikan Moral. Kajian ini berbentuk kuantitatif yang menggunakan reka bentuk kajian deskriptif-korelasi. Data dikutip melalui soal selidik skala Likert lima mata yang terdiri daripada 54 item. Item-item dalam soal selidik ini dibina berdasarkan sorotan literatur dengan bantuan pakar. Seramai 40 responden dipilih untuk kajian rintis dan nilai pekali kebolehpercayaan Alpha Cronbach yang diperoleh adalah 0.84. Populasi bagi kajian ini adalah seramai 1624 murid yang diajar oleh guru cemerlang Pendidikan Moral di Semenanjung Malaysia. Responden seramai 315 telah dipilih secara rawak daripada 22 buah sekolah menengah yang telah dikenalpasti diajar oleh guru cemerlang Pendidikan Moral. Data yang diperolehi dianalisis dengan menggunakan perisian SPSS v22. Keputusan kajian menunjukkan skor min secara keseluruhannya, karakter guru cemerlang Pendidikan Moral dan pencapaian murid Pendidikan Moral berada pada tahap yang sederhana tinggi. Dapatan kajian juga menunjukkan terdapatnya hubungan signifikan yang kuat antara karakter guru cemerlang Pendidikan Moral dengan pencapaian murid. Kesimpulannya, guru cemerlang Pendidikan Moral yang memiliki keperibadian mulia yang konsisten dalam dirinya memberi impak yang mendalam terhadap perkembangan moral murid dan menyumbang kepada pencapaian murid. Oleh yang demikian, pihak-pihak yang terlibat dalam perlantikan guru cemerlang Pendidikan Moral perlu memfokuskan kepada aspek keperibadian mulia guru selain pengetahuan, kemahiran dan kepakaran guru dalam bidang ini.