Keperluan pendidikan etika untuk program Sarjana Muda Komunikasi dan Media: satu ulasan - Subiamanian, Saraswathy; Abdullah, Nur Surayyah Madhubala (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2015)
Etika adalah salah satu kursus dalam rangka kelayakan kebangsaan pendidikan tinggi yang bertanggungjawab mengajar etika profesional mengikut bidang pengajian masing-masing. Bidang komunikasi dan media juga mempunyai kursus etika dalam struktur kurikulum bagi mengajar pelajar-pelajar tentang tanggungjawab profesional terhadap masyarakat semasa menjejak kakinya dalam alam pekerjaan. Walaupun, terdapatnya kursus etika sebagai panduan profesional, masih terdapat segelintir pengamal media kurang mengikutinya. Oleh itulah, masalah etika seperti pengeksploitasian wanita, penyalahgunaan kanak-kanak berlaku dalam bidang tersebut khususnya dalam media cetak. Dalam keadaan sebegini mengapakah ilmu etika yang dipelajari tidak mempengaruhi mereka untuk bertindak secara beretika? Sebagai usaha untuk mencari jawapan bagi soalan yang dikemukakan artikel ini mendiskriptif elemen-elemen etika serta mekanisme yang perlu digunakan dalam pengajaran kursus etika program media dan komunikasi bagi membina modal insan yang berprofesional kelas pertama.