Partisipasi anggota lembaga dalam mentadbir urus koperasi - Abd Kadir, Romaizah; Idris, Khairuddin; Suandi, Turiman; Omar, Zoharah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2015)
Kertas ini disediakan bagi memperluas pengetahuan dan mempertingkat pemahaman tentang tingkah laku partisipasi aktif dalam kalangan Anggota Lembaga Koperasi (ALK) mentadbir urus koperasi. Falsafah, nilai dan prinsip koperasi sejagat, struktur tadbir urus serta peranan anggota koperasi dalam pembentukan sebuah organisasi koperasi diterangkan secara ringkas bagi menggambarkan partisipasi anggota dalam konteks organisasi koperasi. Isu-isu semasa berkaitan partisipasi berdasarkan penemuan dan kajian lalu turut dikupas bagi menggambarkan kepentingan partisipasi dalam organisasi koperasi. Konsep partisipasi dalam kajian lepas turut diulas sehingga terhasilnya konsep partisipasi dalam mentadbir urus koperasi, yang mengandungi satu set tingkah laku partisipasi. ALK bertanggungjawab menjalankan fungsinya secara sukarela sebagai pentadbir dengan mengambil bahagian secara aktif menghadiri mesyuarat, berkomunikasi, menjalankan tugas secara kerja berpasukan dan terlibat secara langsung dalam membuat keputusan. Penggunaan teori yang relevan bagi menggambarkan fenomena partisipasi dalam kalangan ALK mentadbir urus koperasi iaitu Teori Modal Sosial dan Teori Motivasi Insentif Bersama (MIB) dijelaskan secara ringkas dalam kertas ini. Akhir sekali kertas ini mencadangkan agar kajian lanjut dapat dilaksanakan untuk meneroka faktor-faktor lain yang dapat menjelaskan tingkah laku partisipasi khususnya dalam mentadbir urus koperasi dan seterusnya menyumbang kepada teori dan ilmu pengetahuan yang sedia ada.