UPM cipta teknologi bantu cegah jenayah melalui pengesanan awal - Juferi, Noor Eszereen (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2018)
CHERAS, 21 Nov - Penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) membangunkan teknologi FITRAH Box: Future Policing System untuk membantu pencegahan kes jenayah secara pengesanan awal melalui perakam Video Digital Generasi Akan Datang (DVR) yang menggunakan teknologi kecerdasan buatan bagi mengatasi masalah jenayah.