Inovasi cip penderia SPR upaya kesan denggi di peringkat awal - Zakaria, Azman (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2018)
SERDANG - Sekumpulan penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menghasilkan Cip Penderia Spektroskopi Resonans Permukaan Plasmon (SPR), inovasi yang boleh mengesan secara pantas virus demam denggi di peringkat permulaan demam itu.