Citra Wanita dalam Novel-Novel Melayu daripada Perspektif Pengarang Wanita - Mohd Zubir, Siti Khariah (2004)
Tesis ini bertujuan untuk mengkaji persoalan citra wanita yang berkaitan dengan sosiopolitik, sosioekonomi dan sosiobudaya yang terdapat dalam lima belas buah novel yang ditulis oleh pengarang wanita. Kajian ini dilaksanakan dengan menggunakan empat jenis teori atau pendekatan, iaitu feminisme, psikologi, sosiologi dan pendekatan moral. Objektif kajian ini dibahagikan kepada tiga, iaitu untuk menganalisis, mengenal pasti dan memperlihatkan dengan jelas citra wanita yang terdapat dalam novel-novel yang dipilih dari aspek sosiopolitik, sosioekonomi dan sosiobudaya. Kedua, menganalisis watak-watak wanita yang memperjuangkan emansipasi wanita. Ketiga, menerapkan pendekatan moral bagi menganalisis watak-watak wanita yang terdapat dalam novel-novel yang dikaji.