Konsep masa dan ruang dalam kalangan masyarakat Melayu - Zainon Hamzah, Zaitul Azma; Abd Rahim, Normaliza (Universiti Putra Malaysia, 2008)
Menyorot kajian linguistik dan falsafah didapati ruang dan masa adalah saling berkaitan. Domain ruang ini selalunya dijadaikan asas dalam menghasilkan konsep masa dengan memberikan gambaran metafora. Sebagai contoh, ungkapan "biar lambat asalkan selamat" menunjukkan hubungan ruang, iaitu ruang yang wujud ketika memandu. Daripada ungkapan ini konsep masa terserlah dalam frasa tidak tergopoh-gapah yang mewakili ruang dan masa sesuatu perlakuan itu.