Inovasi BMC hasilkan biochar cara lebih mesra alam, tingkat kapasiti produk - Zakaria, Azman (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2018)
SERDANG, 27 Julai - Penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menghasilkan Biomass Microwave Carbonizer (BMC), inovasi sistem pembuatan biochar (bio-arang) yang mesra alam, menghasilkan bio-char berkualiti tinggi, dan berupaya menggandakan kapasiti penghasilan produk lebih 20 peratus dalam tempoh yang amat singkat antara satu dan dua jam.