Sistem penilaian kebergunaan PKM (SPKpkm) - Sahari @ Ashaari, Noraidah; Abd Ghani, Abdul Azim; Selamat, Mohd Hasan; Md. Yunus, Aida Suraya (Malaysian Educational Technology Association, 2007)
Proses pengumpulan data menggunakan kaedah tinjauan perlu dipertingkatkan terutama dalam pentadbiran dan juga bidang penyelidikan. Ini adalah kerana pengumpulan data memerlukan masa dan kos yang banyak bagi menyalin instrumen, menyebarkan instrumen, melengkapkan instrumen oleh responden, mengumpul instrumen yang telah diisi, memasukkan maklum balas kedalam pangkalan data, memeriksa data yang tidak lengkap serta menganalisis dan mengira skor. Perkembangan teknologi rangkaian komputer berkeupayaan mengurangkan masa dan kos pengumpulan data. Berdasarkan dapatan kajian iaitu satu set soal selidik, Instrumen Penilaian Kebergunaan Perisian Kursus Matematik (IPKpkm) yang mempunyai metrik berpemberat dan pengiraan min skor yang mengambil kira faktor ralat penilaian, bidang pengkhususan penilai dan pengalaman penilai, satu sistem yang dapat memudahkan proses penilaian dan pengiraan skor kebergunaan dibangunkan. Kemudahan teknologi internet memberi peluang untuk membangunkan IPKpkm berasaskan web. Kertas ini membincangkan proses pembangunan Sistem Penilaian Kebergunaan Perisian Kursus Matematik (SPKpkm).