Kecekapan pengurusan aset dalam kalangan guru kanan mata pelajaran teknik dan vokasional di Selangor, Malaysia - Mohd Awal @ Anuar, Nur Asmarani (2015)
Perlaksanaan mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu (KHB) yang menekankan pembelajaran secara „hands-on’ banyak melibatkan penggunaan aset di bengkel-bengkel. Guru Kanan Mata Pelajaran (GKMP) bidang teknik & vokasional perlu mempunyai kepemimpinan pengajaran dan kompetensi dalam pengurusan kewangan supaya dapat membantu pengetua dalam mengurus aset di sekolah. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti amalan pengurusan aset alih kerajaan dalam bidang Teknik & Vokasional berdasarkan faktor demografi , kepemimpinan pengajaran GKMP dan kompetensi pengurusan kewangan GKMP bidang Teknik & Vokasional. Di samping itu, kajian ini juga bertujuan menentukan hubungan antara kepemimpinan pengajaran dan kompetensi pengurusan kewangan GKMP dengan amalan pengurusan aset alih kerajaan dalam bidang Teknik & Vokasional. Responden terdiri daripada 287 orang guru yang mengajar mata pelajaran KHB di sekolah menengah negeri Selangor. Kajian ini merupakan kajian kuantitatif secara tinjauan (survey) dengan menggunakan borang soal selidik. Instrumen kajian bagi kepemimpinan pengajaran adalah menggunakan soal selidik Principal Instructional Management Rating Scale (Kementerian Pelajaran Malaysia, 2007) yang telah diubahsuai. Item bagi kompetensi pengurusan kewangan dan amalan pengurusan aset alih kerajaan diukur menggunakan soal selidik yang dibina sendiri oleh penyelidik berdasarkan Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan (TPA) 2007. Dapatan kajian menunjukkan secara keseluruhannya, responden bersetuju (M=3.57, S.P=.39) bahawa amalan pengurusan aset alih di sekolah mereka mematuhi Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan (TPA) 2007. Responden juga bersetuju (M=4.05, S.P=.39) bahawa GKMP bidang Teknik & Vokasional di sekolah mereka mengamalkan kepemimpinan pengajaran yang berkesan. Kompetensi pengurusan kewangan GKMP menunjukkan responden setuju (M=3.83, S.P=.65) bahawa GKMP di sekolah mereka mempunyai kompetensi pengurusan kewangan. Analisis korelasi Pearson menunjukkan terdapat hubungan positif yang signifikan antara kepemimpinan pengajaran dengan amalan pengurusan aset bidang Teknik & Vokasional, [r (287) = .34, (p < .01]. Begitu juga terdapat hubungan positif dan signifikan antara kompetensi pengurusan kewangan GKMP dengan amalan pengurusan aset bidang Teknik & Vokasional, [ r = (287) = .38 (p <.01]. Secara keseluruhannya pengurusan aset alih kerajaan masih boleh ditingkatkan melalui pematuhan ke atas Tatacara Pengurusan Aset (TPA) 2007. Ini kerana melalui pengamalan kepemimpinan pengajaran dan kompetensi pengurusan kewangan GKMP dapat memberi impak yang positif terhadap kecekapan pengurusan aset alih kerajaan. Pihak pentadbir di peringkat sekolah dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) perlu memainkan peranan yang lebih proaktif dalam meningkatkan kompetensi pengurusan kewangan yang merangkumi pengurusan aset alih kerajaan dengan menyediakan latihan dan pemantauan yang berterusan.