Kembara penghayatan ilmu sains tanah - Karam, Daljit Singh (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2018)
auh perjalanan, luas pemandangan. Selain dapat menikmati keindahan alam, setiap insan yang merantau pasti memperoleh ilmu yang berguna melalui pengalaman yang dilalui. Begitu juga dalam pendidikan, pelajar perlu didedahkan dengan ilmu sama ada melalui pembelajaran dalam kelas mahupun melalui pengalaman mereka sendiri. Di pusat pendidikan seperti kolej atau universiti, para siswazah datang daripada pelbagai latar belakang keluarga, dan paling ketara adalah kumpulan umur dan kerjaya.