Komunikasi tradisi dalam kepengarangan Hikayat Pelanduk Jenaka - Abu Bakar, Roslina (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2017)
Makalah ini memfokus kepada komunikasi tradisi dalam kepengarangan manuskrip Melayu tradisional menerusi Hikayat Pelanduk Jenaka (Cod. Or. 1932). Bagi menggambarkan proses komunikasi tradisi, penulis menggunakan kaedah analisis kandungan serta teknik kualitatif menerusi model R.Lina: Komunikasi Dua Hala Terancang (RL: KDHT) (2013). Analisis kajian ini menunjukkan keunikan komunikasi tradisi dalam kepengarangan manuskrip Melayu tradisional, dan sorotan kepada elemen hubungan pengarang dengan Tuhan, individu, masyarakat dan alam. Makalah ini membahaskan tentang manuskrip Melayu tradisional yang dihasilkan oleh penulisnya yang berupaya menghasilkan mesej sehingga menghiburkan dan membawa maklumat kepada khalayak pembaca.