Faktor Yang Mempengaruhi Prestasi Kerja Pegawai Di Jabatan Imigresen Malaysia, Klia - Ismail, Kamaliha (2005)
Kajian ini dijalankan bagi menentukan faMor yang mempenga~hi prestasi ke ja di kalangan pegawai di Jabatan Imigresen, KLIA. Objektii khusus kajian ini ialah I) Menentukan tahap prestasi kerja di kalangan Pegawai lmigresen Malaysia di Jabatan lmigresen Malaysia, KLIA, 2) Menentukan kesignifikanan perkaitan di antara empat faktor terpilih iaitu persekitaran di tempat keja, ganjaran dan pengiktirafan, komitrnen terhadap jabatan, serta pengetahuan dan kemahiran dengan prestasi kerja di kalangan Pegawai lmigresen Malaysia, KLIA, dan 3) Menentukan faktor yang paling berpengaruh terhadap prestasi keja para Pegawai lmigresen Malaysia di Jabatan lmigresen Malaysia, KLIA. Sehubungan dengan itu, soal selidik digunakan untuk mengumpul data kajian. Seramai 169 responden telah dipilih secara rawak mudah bagi mendapatkan hasil kajian ini. Data dianalisis dengan menggunakan perisian komputer iaitu Pakej Statistik untuk Sains Sosial (SPSS) Kajian ini mendapati bahawa 56.2 % daripada responden mempunyai tahap prestasi kerja yang tinggi, 39.6% mempunyai prestasi kerja sederhana dan yang selebihnya (4.2%) mempunyai tahap prestasi kerja rendah. Ini menunjukkan bahawa tahap prestasi kerja di kalangan pegawai di Jabatan lmigresen Malaysia, KLIA adalah tinggi. Kajian ini juga mendapati bahawa terdapat perkaitan secara positif dan signifikan pada aras keertian 0.01 di antara prestasi kerja dengan keempatempat faktor terpilih iaitu faktor persekitaran di tempat kerja (r = .581), faktor ganjaran dan pengiktirafan (r = .498), faktor komitmen terhadap organisasi (r = 567) dan faktor kemahiran dan pengetahuan (r = 524). Dalam pada itu, sebagai sebuah jabatan kerajaan yang menjadi tunggak utama dalam pengendalian segala operasi di KLIA, Sepang, tahap prestasi kerja para Pegawai lmigresen perlulah ditingkatkan bagi memastikan segala kesulitan dan masalah yang dihadapi boleh diatasi dengan cara yang bijak dan berkesan