Penggunaan tumbuh-tumbuhan dalam perubatan tradisional masyarakat Siam di negeri Kedah - Omar, Salmah; Mohamad Cusairi, Rafidah; Syed Jamaludin, Shariffah Suraya; Lepun, Philip (2017)
Perubatan tradisional seperti juga perubatan moden mempunyai matlamat yang sama iaitu bagi menyembuhkan penyakit dan penderitaan dengan konsep dan cara yang tersendiri. Seperti masyarakat tradisional lain, masyarakat Siam juga bergantung kepada perubatan tradisional untuk mengatasi masalah berkaitan dengan kesihatan. Kemasukan unsur-unsur perubatan moden ke dalam masyarakat Siam tidak pula menjejaskan sepenuhnya pengetahuan dan kepercayaan mereka terhadap sistem perubatan tradisional. Keadaan ini berlaku kerana sistem itu masih diperlukan dan dipercayai keupayaannya untuk menyembuh dan mengubati sesuatu penyakit yang didapati tidak serasi dengan perubatan dan rawatan moden. Banyak terdapat kes di mana seseorang pesakit yang telah puas berubat secara moden dan kemudiannya beralih kepada perubatan tradisional sembuh dengan sepenuhnya. Hal demikian ini mungkin disebabkan oleh ubat-ubatan moden tersebut bersifat sementara dan bertindak sebagai penahan sakit sahaja. Manakala ubat-ubatan tradisional dari tumbuh-tumbuhan herba dan akar kayu pula bertindak ke atas punca penyakit dan seterusnya menjadi penyembuh penyakit. Maklumat kajian ini diperolehi daripada kajian lapangan dan keperpustakaan. Kajian lapangan melibatkan temubual dan pemerhatian turut serta yang dijalankan dalam kalangan masyarakat Siam di negeri Kedah. Secara umum, tumbuhan ubatan dalam kalangan masyarakat Siam mempunyai dua fungsi iaitu pertama untuk mengubati penyakit dan kedua untuk mengawal diri daripada terkena penyakit. Pakar perubatan tradisional Siam seperti bomoh dan bidan mempunyai kemahiran untuk membuat ubat-ubatan daripada tumbuh-tumbuhan. Ada tumbuh-tumbuhan yang digunakan secara bersendirian dan ada dicampur dengan bahan-bahan lain sama ada jenis tumbuh-tumbuhan atau bukan tumbuh-tumbuhan. Justeru, artikel ini bertujuan untuk melihat penggunaan tumbuh-tumbuhan dalam perubatan tradisional masyarakat Siam di negeri Kedah. Perbincangan akan menumpukan kepada penggunaan jenis tumbuhan, kaedah penggunaan dan penyakit yang diubati dalam perubatan tradisional masyarakat Siam di negeri Kedah.