Kepentingan nilai insan & ihsan dalam pemupukan nilai santun dalam komunikasi - Zainon Hamzah, Zaitul Azma (2017)
‘Insan’yang merujuk kepada makluk yang mempunyai akal dan ‘Ihsan’ pula bermaksud kebaikan, kebajikan, perbuatan yang baik dan kemurahan hati. Dalam usaha memupuk nilai santun dalam komunikasi, kedua-duanilai ‘Insan’ dan ‘Ihsan’ harus difahami dan dipraktikkan.. Justeru kertas kerja ini akanmembincangkan dan menjelaskan kepentingan kedua-dua nilai ‘Insan’ dan ‘Ihsan’ dalam usaha memupuk nilai santun dalam komunikasi dalam kalangan pelajar bagi mewujudkan keharmonian sekali gus mengelakkan konflik dalam berbahasa. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan kaedah analisis teks dan tinjauan.Seramai 100 pelajar dipilih sebagai responden dipilih menggunakan teknik persampelan bertujuan.Data yang dikumpul menggunakan borang soal selidik, penelitian bahan teks dan buku peribahasa akan dianalisis secara kualitatif dan kuantitatif menggunakan teori pragmatik. Hasil kajian akan menjelaskan kepentingan kedua-dua nilai ‘Insan’ dan ‘Ihsan’ ini difahami dan dipraktikkan bagi memupuk nilai santun, nilai hormat dalam komunikasi dalam kalangan pelajardemi kesejahteraan masyarakat dan negara.