Pemimpin dan strategi - Mohd Asri, Ratna Inzah (2017)
Pemimpin merupakan ketua suatu organisasi, politik, negara dan lain-lain yang mempunyai pelbagai nama mengikut bahasa, adat dan kebudayaan. Mempunyai peranan yang berkaitan dengan kuasa dan berkemampuan melakukannya dengan berbagai-bagai cara. Pemimpin mempunyai peribadi yang menarik dengan pelbagai kelebihan, terutama mampu mempengaruhi orang-orang lain untuk bersama-sama melakukan kegiatan tertentu untuk mencapai tujuan. Pemimpin mampu untuk membuat keputusan, membahagikan kebaikan, membimbing dan mendidik bawahan, memberikan nasihat, menyelesaikan masalah dalaman dan luaran, juga menjadi teladan serta membuat peraturan untuk kebaikan keseluruhannya. Pemimpin juga mesti mempunyai daya kerjasama yang baik dalaman mahupun luaran dan bertanggungjawab dalam semua perlakuan, tutur kata diri sendiri mahupun organisasi untuk mencapai sasaran strategi dan tujuan. Mengutamakan mencapaian melalui strategi dan mementingkan organisasi daripada hal yang berbentuk peribadi dalam menyelesaikan semua masalah demi kepentingan organisasi/parti/negara. Pemimpin mempunyai pengaruh, kuasa dan akan membawa pengikut ke arah kebaikan. Secara keseluruhannya pemimpin perlu mempunyai sifat Siddiq, Amanah, Tabligh, Fatonah.